Csokoládés szalámi
Hozzávalók :
25 dkg Rama margarin
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg kakaópor
20 dkg porcukor
5 dkg zselés cukor
10 dkg mazsola
15 dkg darált dió
25 dkg háztartási keksz
Elkészítése:
A háztartási kekszet durván ledaráljuk, a zselés cukrot apró kockákra vágjuk. A margarint a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kekszet, a diót, a mazsolát, a zselés kockákat és a kakaóport. Jól összekeverjük, szalámit formázunk belőle, kókuszreszelékben meghempergetjük, becsavarjuk alufóliába és hűtőbe tesszük. A hideg süteményt kb. egy centiméter széles szeletekre vágjuk.
Csokimousse torta
Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 ek cukor, 5 ek liszt (fehér tönköly liszt is jó, én azzal dolgoztam), 1 ek kakaópor
Az alaphoz: 18 dkg csokis vajas keksz (győri édes), 10 dkg vaj
A töltelékhez: 3 tojás, 27 dkg étcsokoládé (3 db Tibi ét csoki), 2 ek cukor, 4 dl Hullala, 1 dl tej
Először elkészítettem a tölteléket, mert ennek dermednie kellett a hűtőben a megfelelő állag miatt. Ehhez gőz felett felfőztem a tojások sárgáját a cukorral. Amikor elkezdett krémesedni, beletördeltem a csokoládét, és hozzá adtam a tejet. Teljesen felolvasztottam a csokoládét. Amikor elkészültem ezzel, félretettem hűlni a krémet. Amíg hűlt, felvertem a hullalát csak úgy magában. (Szép kemény habja lett, és nem kellett semmit sem hozzá adni). A tojások fehérjét most nem használtam fel, mert gyerekek is ettek a tortából, de normális esetben ezt is fel lehet kemény habbá verni, és hozzáadni a krémhez.
Amikor eléggé lehűlt, de még folyékony a csokoládé, alaposan, ám óvatosan elkevertem a felvert tejszínnel, majd hűtőbe tettem dermedni a csokihabot.
Ez alatt elkészítettem a torta tetejét, és szélét. Ehhez 5 tojásos piskóta tésztát kevertem ki. A tésztából kivettem úgy kb. 4 evőkanálnyi mennyiséget, ehhez kevertem a kakaóport.
A torta tetejéhez egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt kapcsoztam. A kakaós masszát, és a sima masszából ugyanennyi mennyiséget 1-1 habzsákba tettem. Először a kakaós masszából "rajzoltam" csigavonalat a tortaformába, majd a megmaradt csigavonalat a sárga tésztával töltöttem ki. Előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt kisütöttem. Még melegen lehúztam róla a sütőpapírt.
A maradék tésztát egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra borítottam, és kb. akkora tésztára simítottam, hogy a kapcsos tortaforma kerülete két darabból kijöjjön (ez sajna nem sikerült, de azért megoldottam a hézagokat is). Ezt a tésztát is pár perc alatt megsütöttem. Érdemes figyelni, mert mivel vékony, nagyon gyorsan elkészül. Vegyük ki a sütőből, még mielőtt megpirulna a teteje. Szintén vegyük le melegen a tészta alól a papírt.
Miután elkészültem a piskótákkal, elkészítettem a torta alját. Ehhez teljesen porrá mixeltem a kekszet, amit olvasztott vajjal kevertem össze. A kapcsos tortaformát ismét kibéleltem sütőpapírral, aminek az aljába eloszlattam, és jól belenyomkodtam a vajas kekszet. Egy órára a hűtőbe tettem.
Közben kiszabtam a torta peremét, és szív alakú szaggatóval pár helyen kiszúrtam (ezt utóbb megbántam, de nem baj).
Amikor összeállt a torta alapja, beleillesztettem a tortaforma oldalába a perem piskótákat (de előtte kibéleltem a peremet sütőpapírral, csak hogy később szépen ki lehessen csomagolni az egészet). Megtöltöttem a habbal, jól beleütögettem (a tortaformát párszor óvatosan az asztal lapjához ütöttem), majd ráhelyeztem a torta tetejét is. Beraktam a hűtőbe, és másnapig ott tartottam.